Tampereen kirjastojen ja arkistojen palveluja

 

1. Tarjolla olevat palvelut

1.1. Tampereen kaupunginkirjasto
1.2. Kuva-arkisto
1.3. Pirkanmaan Nelli-tiedonhakuportaali

 

1.1. Tampereen kaupunginkirjasto

Lähden liikkeelle Tiedonhakijan oppaasta. Opas vaikuttaa hyvältä, kannattaa malttaa lukea aloitussivu ennen kuin valitsee mitään linkkiä. Tästä kannattaa aloittaa. Tämä oppaan linkki voisi olla paremmin esillä jo aloitussivulla. Jos lähtee liikkeelle kaupungin aloitussivulta, on opas neljännen klikkauksen takana ja se on huomattava hakea Kirjasto-Info-välilehdeltä. Opas voisi olla vuorovaikutteisempi kuin mitä se nyt on.

PIKI on Pirkanmaan kirjastojen verkkokirjasto. Siitäpä se haku sitten kannatta aloittaa.

Kokeilu: haluan selvittää mitä kirjoja on Adoben Photoshopista, menen sitä varten PIKI-verkkokirjastoon. Annan ensin hakuehdoksi vain Photoshop ja Tampereen kirjastot. Saan luettelon, jossa on noin 60 tulosta. Voin siis selata kirjat ja katsoa onko niissä minua kiinnostavaa.

Tarkennan hakua siten että olen kiinnostunut vain vuosien 2004-2006 kirjoista. Koska kirjat ovat uusia, ovat ne joko hankinnassa tai lainassa. Tämä on hyvin tyypillinen tilanne ja jos on syystä tai toisesta kiire, täytyy koettaa löytää muualta tai ostaa Amazon.comista. Jos aion ostaa Amazon.comista yritän ensin löytää internetistä arvioita kirjoista.

 

Katson yhtä mielenkiintoista kirjaa, joka on lainassa. Teen siitä varauksen, sillä nythän minulla ei ole kiire.

Varauksen tekeminen ei onnistukaan, sillä minulla ei ole salasanaa, jota tarvitsen kirjautumisessa. Se täytyy hakea henkilökohtaisesti kirjastosta. Hmmm, tietoturvan vuoksi näemmä.

No, sen saan selville onko kirja lainassa vai onko se jossain hyllyssä.

 

Piki:Selaus

Haluan seuraavaksi selata mitä kaikkea on valokuvauksesta tarjolla.

Selaus tulostaa ensin luokat, joilla kirjoja löytyi. Luokitus on varmaankin kirjaston kannalta ok, mutta ei käyttäjän kannalta. Oppaita oli omassa luokassaan vain 2, mutta kun katselin suurinta luokkaa, oli sielläkin oppaita ja hyvin kiinnostaviakin. Luokitus vaikuttaa käyttäjän kannalta aika puutteelliselta.

 

Piki:Uutuushaku

Valokuvauksesta on yksi uutuus hankinnassa.

 

Piki:Musiikkihaku

Dire Straitsin levyjä on runsaasti, kaikki lainassa.

 

Hyppäys Pirkittaan – Pirkanmaan aluetietokanta

Pirkittaan on tallennettuna Tampereen kaupunginkirjaston Pirkanmaa-kokoelman aineisto sekä PIKI-yhteisjärjestelmään kuuluvien pirkanmaalaisten kirjastojen kotiseutukokoelmien aineistoa. Sieltä löytyy kotimaisten aikakauslehtien artikkeliviitteitä alkaen vuodesta 1983, sekä joitakin satoja www-sivulinkkejä. Jatkossa aineistoa tullaan täydentämään liittämällä siihen lisää maakunnan alueen kirjastojen kotiseutukokoelmien aineistotietoja sekä lisäämällä siihen verkkoaineistoa ja kuvia.


 

1.2. Kuva-arkisto

48278.jpg 

Kuva: Esimerkki kuva-arkistosta

 

Kuva-arkisto on hyvin mielenkiintoinen. Jos olisin kiinnostunut Pirkanmaan seudun historiasta olisi tämä palvelu todella mielenkiintoinen.


1.3. Pirkanmaan Nelli-tiedonhakuportaali

 

"Pirkanmaan Nelli on Pirkanmaan yleisten kirjastojen monihakupalvelu, johon on koottu alueen yleisten kirjastojen käytössä olevia tietokantoja ja muita verkkoaineistoja. Nellissä on mahdollista tehdä tiedonhakuja useammasta tietokannasta, esimerkiksi kirjastoluetteloista, yhtä aikaa.

Nellin sisältö vaihtelee sen mukaan, mistä palvelua käytät. Muualta kuin alueesi kirjastoista pääset käyttämään vain maksuttomia, vapaastikäytettäviä aineistoja. Käyttäessäsi Nelliä alueen kirjastoissa saat käyttöösi myös ne maksulliset tietokannat, joihin kirjastosi on hankkinut käyttöoikeudet. Jos johonkin tietokantaan ei ole käyttöoikeutta, on se merkitty lukolla
."

 

Mielenkiintoisia linkkejä:

 

http://www.tampere.fi/kirjastotjaarkistot.html

http://www.tampere.fi/kirjasto/haku.htm käsiksi kaikkeen ja kaikkialla