Kansalaisvaikuttaminen ja julkisia palveluja Internetissä<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Vaikuttaminen on vaikeaa?

 

Kansalaisvaikuttaminen on asia, jonka toimivuuteen en juurikaan usko. Käsitykseni perustuu ensisijaisesti siihen, että kun olen seurannut kansalaisvaikuttamisen eri muotoja, ovat tulokset olleet ilmeisen huonoja. Kyseessä on ollut ehkä enemmänkin ns. näennäisvaikuttaminen. Nyt internetin aikana vaikuttamisesta voi tulla entistä hankalampaa, tuloksettomampaa ja persoonattomampaa kuin aiemmin. On helppoa unohtaa kansalaisten näkemykset ja kommentit tietokoneiden uumeniin.

 

Tamperelaista vaikuttamista

 

Tampereen kaupungin sivuilla on runsaasti linkkejä vaikuttamaan.

 

Yksi hanke olisi ehkä ollut mielenkiintoinen (riittävän lähellä ja tärkeä) eli Tampereen Läntisen alueen terveyspalvelujen järjestäminen. Osallistumisaika on mennyt ohi. Läntiselle alueelle on tarkoitus tehdä yksi iso terveyspalvelujen keskus. Aamulehdessä on ollut asiasta vilkasta keskustelua.

 

image009.PNG

Toinen hanke, josta on ollut paljon puhetta, on Vuoreksen alueen rakentaminen. Siihen liittyneitä kansalaismielipiteitä on käsitelty runsaasti Aamulehdessä. Olen saanut sellaisen vaikutelman, että kansalaisvaikuttaminen on ollut todella työlästä. Onneksi on kuitenkin ollut riittävän jaksavia ja aktiivisia henkilöitä. Kaavoittaminen, rakentaminen ja tiehankkeet kiinnostavat ihmisiä varsinkin silloin kun oma alue on "uhattuna".

 

En seuraa aktiivisesti Tampereen kaupungin hankkeita elleivät ne koske suoraan lähintä asuinympäristöäni.

 

Vaikuttaminen vaaleissa

 

Vaaleissa vaikuttaminen on likimain ainoa tapa vaikuttaa suhteellisen helposti.

 

Tutustuin siksi Kansanvalta 2007 toimikunnan ehdotuksiin mielenkiinnolla. Ainakin aluksi tuli se vaikutelma, että nimenomaan äänestysaktiivisuutta pitäisi saada parannettua. Siihen voinee olla montakin keinoa, joista itse pidän hyvinä mm. hyvin järjestettyä ennakkoäänestystä. (Täällä Tampereella: marketissa oli presidentin vaalien ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys tosi jouhevasti järjestetty, postissa oli toisen kierroksen ennakkoäänestys tosi sekavasti järjestetty.) Varsinaista äänestystäkin voisi jotenkin uusia: nythän mennään ensin suuren (ilmeettömän ja hymyttömän) lautakunnan eteen, sitten äänestyskoppiin ja sieltä sitten takaisin lautakunnan eteen.

 

Sähköisen äänestämisen pitäisi olla nykypäivää. Tässä asiassa lienee kuitenkin paljon teknisiäkin asioita ratkaistavina.

 

EU on meille suomalaisille tärkeä ja siksipä kansaakin pitäisi opastaa äänestämään myös EU-vaaleissa. EU:sta pitäisi osata tehdä jollain tavalla läheinen ja tärkeä asia, olkoonkin että pääasialliset päätökset tehdään keskellä Eurooppaa.

 

 

Vallakas - kuntalaisen vaikuttamisopas

 

Em. oppaassa on hyviä ohjeita vaikuttamaan pyrkivälle kuntalaiselle. Ajatuksiaan pitäisi tuoda riittävän rohkeasti ja selkeästi esille. Sivuilla on hyvä neuvo: pelkkä kriittisyys ei ole vaikuttamista. Jokaiseen kriittiseen havaintoon piäisikin liittää ehdotus asian korjaamiseksi. Tämähän on hyvä sääntö yleensäkin.

 

Tärkeimmät palvelut/linkit:

 

Valintaani vaikuttaa ensisijaisesti vallitseva elämäntilanne, jäljellä oleva terveys ja toimintakyky.

Ns. virallinen asiointi on nykyisellään vähäistä: eläke tulee, Kela tietää kaiken minusta eikä sekään enää kysele liikoja, mitä nyt kertoo kun lääkekulukatto on tullut täyteen. Verottajankaan kanssa ei enää tarvitse asioida.

 

1. Osallistuminen/palautteen antaminen Tampereen hankkeisiin, etenkin omaa asuinaluetta koskeviin, http://www.tampere.fi/osallistuminen/index.html

2. Pirkanmaan Sydänpiiri, mitä uutta, ajankohtaista, http://www.sydanliitto.fi/sydanpiirit_ja_yhdistykset/pirkanmaan_sp/yhdistykset/fi_FI/yhdistysetusivu/

3. Diabetesliitto, erinomaista paikallista toimintaa,

http://www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=1489

4. Tampereen Seudun Työkyvyttömyyseläkeläiset, mitä ajankohtaista,

http://www.elisanet.fi/taskel/

5. Lomake.fi sisältää julkishallinnon lomakkeita ja asiointipalveluja,

https://lomake.fi/b/ec/index.cgi

 

Muita hyödyllisiä linkkejä:

 

Vallakas:  http://www.kunnat.net/k_perussivu.asp?path=1;29;192;224 

Sinun Eurooppasi: http://europa.eu.int/youreurope/index_fi.html

Vaalit: http://www.vaalit.fi/